шахрай коломойський

Головне слідче управління (ГСУ) Міністерства внутрішніх справ (МВС) розслідує факт заволодіння чиновниками банку “Приват” коштами Національного банку України (НБУ), виділеними на рефінансування цього банку. Про це йдеться у відповіді міністра внутрішніх справ Арсена Авакова на депутатський запит нардепа Віктора Чумака.

Згідно відповіді глави МВС, кримінальне провадження (№42014000000001261) ініціювала Генпрокуратура 13 листопада 2014 за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу.

“Підозра про вчинення вказаного злочину нікому не висувалася”, – сказано у відповіді Авакова народному депутату.

Також повідомляється, що інформація про наявність кримінального провадження підтверджується декількома визначеннями Печерського райсуду Києва.

Наголошується, що кілька місяців тому в цей суд звернувся слідчий ГСУ МВС Олександр Ющенко з клопотанням про вилучення в “ПриватБанку” оригіналів документів про отримання рефінансування від НБУ в 2014 році. У своєму обгрунтуванні слідчий послався на те, що ГСУ МВС здійснюється відповідне досудове розслідування.

Суд частково задовольнив клопотання – він дозволив слідчим ознайомитися з оригіналами і зробити з них завірені копії. У визначенні суду також зазначено, що під час досудового розслідування встановлено: посадові особи банку “Приват” в 2014 році заволоділи більш ніж 19 млрд грн, виділеними НБУ в рамках рефінансування.

Згідно з визначенням суду, “ПриватБанк” в 2014 році отримав кредити рефінансування від НБУ на суму 19,889 млрд грн. У свою чергу, банк в 2014 році, під заставу майнових прав на товар, видав кредити в розмірах 18-73 млн дол. Українським (більше 40) і зарубіжним (більше 50) компаніям.

Разом з тим, ці компанії уклали сумнівні угоди і перерахували зазначені кошти на рахунки нерезидентів Teamtrend limited, Trade point agro limited, Collyer limited, Rossyan investing corp, Zao ukrtransitservice ltd, Milbert ventures inc., здійснивши при цьому 100% передоплату з метою, нібито, одержання товарів.

“Поставка товарів досі не здійснена. Гроші не повернут”і, – зазначено у визначенні суду.

Нагадаємо, навесні 2015 р. Національний банк України видав ПАТ КБ “Приватбанк”, який належить групі “Приват” Ігоря Коломойського, черговий стабілізаційний кредит на суму 695 млн грн.

Правда України