minimalna-zarplata

Цифри, які закладені в рівень мінімальної зарплати і рівень прожиткового мінімуму, не відповідають тим фактичним розмірами, які Міністерство соціальної політики розраховує щомісяця, виходячи з реальних цін. Про це заявив Тарас Галайда.

Як підкреслив експерт, на сьогоднішній день фактичний прожитковий мінімум, який розрахувало Мінсоцполітики, становить 2 482 грн без урахування податків, з податками ця сума становить 2 676 гривень.

“2676 гривень – мінімум, який розрахований на одну працюючу людину. Але якщо у працюючої людини є дитина, яка не заробляє, за даними Мінсоцполітики, на неї потрібно витратити 2,5 тис. гривень або 3 тис. гривень – в залежності від віку. Ця сума додається до витрат працюючої людини. І вони, природно, зростають в два, а то і в три рази, дивлячись скільки дітей. Якщо ще є безробітна дружина або чоловік, то витрати збільшуються в чотири рази, але це якщо немає старих батьків, про які потрібно піклуватися, тоді витрати знову ростуть “, – зазначив він.

На думку експерта, прожитковий мінімум в Україні покриває потреби людини не більше ніж на 25%.

“Зараз прожитковий мінімум в Україні становить 1 330 грн і до кінця року його планують збільшити до 1 496 гривень. Мінімальна зарплата становить 1 378 грн, її також планується збільшити – до 1 550 гривень. Всього на 12,5%. Але ці стандарти абсолютно не відображують реальних витрат“, – зазначив аналітик.

Галайда вважає, що система формування прожиткового мінімуму вже давно потребує змін.

“Прожиткові стандарти в Україні формувалися на підставі постанови Кабінету міністрів ще від 2000 року. Але за 16 років життя дуже змінилася, з’явилися сучасні технології, багато потреб змінилися, відповідно, збільшилися витрати. В самий прожитковий мінімум закладено багато речей, які втратили свою актуальність, і немає безлічі потрібних речей. Тому потрібно щось міняти “, – підсумував Тарас Галайда.

Правда України

Правда України