Більше ніж 60 судів в анексованому Росією Криму ухвалили рішення про призначення адміністративних штрафів кримським татарам, які вийшли на одиночні пікети на знак протесту проти арештів і обшуків, повідомляє кореспондент проекту Радіо Свобода Крим.Реалії.

Щонайменше сім судових засідань перенесли, п’ять адміністративних протоколів відправили на дорозслідування. Більшість активістів були оштрафовані на суму 10 тисяч рублів (4700 гривень).

У Джанкої п’ятьом кримським татарам суд призначив штраф в розмірі 15 тисяч рублів (7100 гривень).

Юрист Ліля Гемеджі в коментарі Крим.Реалії зазначила, що захист від початку не розраховував на виправдувальні рішення.

«Адекватних суддів виявилася абсолютна меншість. Стороні захисту давали дуже мало часу для ознайомлення з матеріалами справи, а це близько 200 сторінок. Більшість клопотань захисту судді відхиляли. У матеріалах справи також є як мінімум одна експертиза, що нібито доводить єдиний умисел пікетів. Ця експертиза складена вкрай неграмотно, фахівцем зі стажем роботи менше ніж рік. Виходячи з попередньої нашої практики, ми розуміли, що будуть адміністративні покарання. Інтрига була тільки в тому, чи буде це штраф, чи виправні роботи», – розповіла Гемеджі.

Юристи мають намір оскаржити рішення судів в апеляції, а також готують скаргу до ЄСПЛ.

В анексованому Росією Криму 18 грудня відбувалися близько 70 судових засідань щодо кримських татар, які раніше вийшли з одиночними пікетами у відповідь на обшуки й арешти. На активістів складені адміністративні протоколи за порушення встановленого порядку пікетування.

Судові засідання, зокрема, проходили в Сімферополі, Джанкої, Алушті, Судаку, а також Совєтському, Кіровському, Білогірському і Красногвардійському районах. Головним доказом звинувачення служить експертиза експертного центру МВС по Криму, згідно з якою «пікети були об’єднані єдиною метою, задумом і загальною організацією».

У Криму 14 жовтня пройшла серія одиночних пікетів проти репресій силовиків щодо кримських татар, мусульман на анексованому Росією півострові.

Після російської анексії в Криму почастішали масові обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв’язках із забороненою в Росії організацією «Хізб ут-Тахрір».