Підтримувані Росією бойовики минулої доби 16 разів обстрілювали позиції ЗСУ, епіцентром вогневої активності залишилася Світлодарська дуга, зокрема території в районі населеного пункту Новолуганське. Як йдеться в повідомленні прес-центру штабу АТО на сторінці у Facebook, військові ЗСУ продовжують надавати допомогу постраждалим мешканцям Новолуганського.

«Після вчорашнього цинічного обстрілу населеного пункту Новолуганське, де ворог застосував по мирних мешканцях реактивні системи залпового вогню, та випустив щонайменше 40 реактивних снарядів, за темної пори доби обстріли у цьому районі не припинилися. Зокрема десять артилерійських снарядів калібру 122-міліметри та понад сорок важких 120- міліметрових мін впало неподалік Травневого, а близько двадцяти снарядів 122-го калібру розірвалося довкола Гладосового. Також, з мінометів різних типів, ворог інтенсивно вів вогонь по наших оборонних укріпленнях біля Луганського і Лозового. Загалом, минулої доби лише у районі цих прифронтових населених пунктів окупантами випущено близько двохсот боєприпасів», – йдеться в повідомленні.

Згідно з даними штабу, на інших ключових ділянках оборони сил АТО у вечірній час було відносно спокійно. Жоден український військовий за минулу добу не постраждав.

За даними військових, внаслідок обстрілу, що почався близько 17:00 18 грудня і вівся з підконтрольної угрупованню «ДНР» Горлівки, були поранені вісім цивільних жителів, зокрема дитина, пошкоджені 37 одноповерхових і двоповерхових будинків, 10 п’ятиповерхівок. Крім того, снаряди влучили у школу, дитсадок і місцеву амбулаторію. Половина населеного пункту знеструмлена через пошкодження ліній електропередач, частково пошкоджений газогін, додали військові.

У штабі української воєнної операції на Донбасі повідомили, що вранці 19 грудня у Новолуганському працюватимуть групи розмінування.

Українські військові також заявили, що через обстріл КПВВ «Майорськ», розташований неподалік, не змогли пройти офіцери російської сторони СЦКК. Водночас сайти угруповання «ДНР» повідомили, що російські офіцери СЦКК з Соледару не виїхали – через обстріл не переїхали лінію розмежування. Бойовики звинувачують українську сторону, що їм не надали транспорт.

Сепаратисти також заявили про обстріл підконтрольної їм Горлівки з боку ЗСУ і про руйнування внаслідок цього, зокрема пошкодження будівлі гуртожитка. Про постраждалих не повідомляють.

Водночас в угрупованні «ЛНР» звинуватили українських військових в обстрілі Стаханова і Первомайська. За повідомленням, у Стаханові під час обстрілу від серцевого нападу померла літня жінка, троє чоловіків – поранені, у Первомайську – поранений один цивільний житель.

За даними СММ ОБСЄ, станом на 10 листопада від початку року унаслідок бойових дій на Донбасі постраждали 425 цивільних, з них 39 дітей.

Конфлікт на Донбасі триває від квітня 2014 року. Росія неодноразово заперечувала участь своїх військових у конфлікті, про що заявляють Україна і Захід. Москва ж визнає лише присутність російських «добровольців» на Донбасі.