Верховна Рада відкликала депутатський законопроект №6011 про створення антикорупційного суду.

За це рішення проголосували 235 депутатів за мінімально необхідних 226.

Напередодні президент України Петро Порошенко заявив, що цього тижня планує запропонувати Верховній Раді свій проект закону про Антикорупційний суд. Порошенко також звертався до Ради із проханням відкликати депутатський законопроект щодо антикорупційного суду. 

«Transparency International Україна» наголошує, що основою для президентського законопроекту повинні стати напрацювання групи експертів, що були викладені у законопроекті №6011 «Про антикорупційні суди» із врахуванням рекомендацій Венеціанської комісії.

У жовтні президент Порошенко на засіданні ПАРЄ у Страсбурзі заявив, що у Верховній Раді є необхідна кількість депутатів для ухвалення проекту закону про створення Антикорупційного суду. За словами президента, відразу після надходження до нього підготовленого законопроекту він готовий внести його до парламенту як невідкладний.

Створення антикорупційних судів в Україні передбачає закон про судоустрій і статус суддів, схвалений у 2016 році. На початку лютого законопроект №6011 про антикорупційні суди зареєстрували у Верховній Раді. Він, серед іншого, передбачає, що суддів обиратиме окрема конкурсна комісія з міжнародними експертами у складі. Цей документ критикували, зокрема у Вищій раді правосуддя вважають, що законопроект у цій редакції суперечить Конституції України.