Національна спілка журналістів закликає президента України Петра Порошенка відреагувати на рішення суду про умовний термін ув’язнення для підозрюваного у справі про вбивство журналіста В’ячеслава Веремія в часи Євромайдану.

«Національна спілка журналістів України вимагає від президента, генпрокурора і міністра внутрішніх справ дати політичну і правову оцінку діям співробітників МВС та ГПУ, а також рішенню Шевченківського районного суду у справі про вбивство журналіста В’ячеслава Веремія», – написав на своїй сторінці у Facebook голова НСЖУ Сергій Томіленко.

НСЖУ називає це рішення суду ганебним і закликає правоохоронців оскаржити його в апеляції.

«Для того, щоб українське суспільство отримало чіткий сигнал, що журналістів бити не можна, а за вбивство журналіста карають жорстоко і невідворотньо – потрібна чітка позиція перших осіб держави… Потрібна чітка політична оцінка рішення суду і дій правоохоронних органів, які надали суду такі матеріали, котрі зробили можливим ганебний вирок. Оцінка, яка унеможливить залишення вироку без змін апеляційною інстанцією і підготовку такої якості матеріалів слідством у подальшому», – додав Томіленко.

Шевченківський райсуд Києва 22 грудня вирішив засудити до чотирьох років позбавлення волі з випробувальним терміном два роки Юрія Крисіна, обвинувачуваного у справі Веремія.

Прокуратура обвинувачувала його в «хуліганстві, тобто грубому порушенні громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалось особливою зухвалістю, вчинене групою осіб, із застосуванням предмета, спеціально пристосованого для нанесення тілесних ушкоджень». Прокуратура просила про 6-річне ув’язнення для Крисіна, і після оголошення вироку заявила про намір його оскаржити.

Крисін у суді визнав себе винним у хуліганстві.

Журналіста газети «Вєсті» вбили в Києві вночі 19 лютого 2014 року. Як повідомив сайт видання, Веремій разом із колегою на автомобілі повертався після роботи на Майдані, де виконував редакційне завдання. На розі вулиць Володимирської і Великої Житомирської в Києві на таксі, в якому вони їхали, напали невідомі особи з бейсбольними битками і зброєю, в касках, камуфляжі і чорних масках. Журналіст помер у лікарні швидкої допомоги від вогнепального поранення в живіт.