Народний депутата Олесь Довгий, коментуючи нове кримінальне провадження щодо нього, закликав генерального прокурора Юрія Луценка «вчасно зупинитися».

«Дуже сподівався, що в генерального прокурора вистачить мужності та політичної культури, а також відповідальності державного діяча, щоби власні амбіції та ненависть не перекладати на його владні повноваження… Закликаю генерального прокурора вчасно зупинитись», – написав Довгий у Facebook. 

28 грудня генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що прокуратура Києва відкрила нове кримінальне провадження стосовно Довгого за фактом розтрати майна в особливо великих розмірах «під час відчуження понад тисячі гектарів столичної землі на острові Жуків через так звані кооперативи».

Напередодні у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі повідомили про закриття провадження щодо народного депутата Олеся Довгого, це рішення було ухвалене через «неможливість встановити достатні докази для доведення винуватості».

У САП зазначили, що в зв’язку з десятирічною давністю подій, які є предметом дослідження у кримінальному провадженні, а також знищенням електронної системи інформаційного забезпечення Київради, враховуючи показання більшості свідків у кримінальному провадженні та відсутності інших процесуальних джерел здобуття доказів, «слідством фактично вичерпано можливості отримати достатні докази для доведення винуватості Довгого О.С. в суді».

Генеральний прокурор Юрій Луценко 21 червня вніс до Верховної Ради подання на зняття депутатської недоторканності з народного депутата Олеся Довгого, «в діях якого вбачаються ознаки зловживання службовими обов’язками, вчинених у співучасті, з метою незаконного відчуження 10 земельних ділянок природно-заповідного фонду – заказника «Острів Жуків», загальною площею 44,25 гектара». Генеральний прокурор Юрій Луценко раніше заявляв, що прокуратура активно розслідує земельні оборудки часів мера Києва Леоніда Черновецького. Олесь Довгий у той час був секретарем київської міської ради.