диктатура

Басманний суд Москви почав розглядати справу опозиційного активіста Ільдара Даніна, який звинувачується в “неодноразовому порушенні порядку проведення мітингу, демонстрації, ходи або пікетування” (стаття 212.1 Кримінального кодексу).

Справа Даніна стала першою, що потрапила в суд по цій статті Кримінального кодексу. Відповідну норму ввели в липні 2014 року. Якщо Даніна визнають винним, йому загрожує п’ять років позбавлення волі.

У висновку, оголошеному в суді, говориться, що Данін чотири рази брав участь в неузгоджених акціях протесту: 6 і 23 серпня, а також 13 вересня і 5 грудня 2014 він зі своїми прихильниками перекривав Мясницьку вулицю в центрі столиці.

Правоохоронні органи затримали активіста в кінці січня 2015 року. А 3 лютого суд помістив Даніна під домашній арешт. Повідомляється, що активіст заявив судді Валентині Левашової, яка розглядає справу, що не вважає себе винним. Потім він процитував 29-у і 31-у статті Конституції про право на свободу думки і слова, а також на мирні зібрання.

Раніше Верховний суд Росії визнав законною націоналізацію в Криму.

Правда України