Український журналіст Василь Муравицький, затриманий 2 серпня за пов’язаними з сепаратизмом звинуваченнями, є в’язнем сумління, стверджує міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

«Він переслідується лише за мирне здійснення свого права на свободу вираження поглядів у зв’язку з його професійною діяльністю, і його слід негайно і беззастережно звільнити», – ідеться в поширеному 20 грудня повідомленні правозахисників.

Базована у Нью-Йорку міжнародна організація «Комітет захисту журналістів» ще наприкінці серпня закликала українську владу негайно звільнити Муравицького і зняти з нього всі обвинувачення.

10 серпня із заявою з вимогою звільнити Муравицького виступила міжнародна організація «Репортери без кордонів». У їхній заяві йдеться про трьох медійників: Василя Муравицького, затриманого українськими силовиками, Едуарда Неделяєва, блогера, засудженого на 14 років в’язниці проросійськими сепаратистами в місті Луганську на сході України, та Станіслава Асєєва, що писав для різних ЗМІ, включаючи проект «Донбас.Реалії» Радіо Свобода і якого утримують представники угруповання «ДНР».

Служба безпеки України та речниця генпрокурора Лариса Сарган повідомили про затримання 2 серпня в Житомирі блогера, який нібито за вказівкою російських кураторів публікував антиукраїнські матеріали. За даними Національної спілки журналістів України, це був Василь Муравицький.

Як пізніше розповів сам Муравицький, він співпрацював із інформагентством «Россия сегодня» і вів колонку на сайті «Украина.ру».

Медійнику повідомили про підозру у державній зраді. У разі визнання Муравицького винним, йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Корольовський районний суд Житомира 3 серпня взяв його під варту.